برخی شرکتها به دلیل نوع داراییهایی که دارند نمیتوانند از اوراق اجاره استفاده کنند، اوراق وکالت این امکان را برای چنین شرکتهایی فراهم میکند تا ضمن کاهش هزینههای انتشار اوراق، تمام نیازهای متنوع خود را برآورده سازند.
به گزارش پایگاه خبری بازارسهام نیوز به نقل از سنا، محمد خانزاده، کارشناس بازار سرمایه گفت: برخی شرکتها به دلیل نوع داراییهایی که دارند نمیتوانند از اوراق اجاره استفاده کنند یا بعضا نوع مواد اولیه یا کالایی که مورد نیازشان است با مشخصات اوراق مرابحه همخوانی ندارد. اوراق وکالت این امکان را برای چنین شرکتهایی فراهم میکند تا ضمن کاهش هزینههای انتشار اوراق، تمام نیازهای متنوع خود را برآورده سازند.
خانزاده، در رابطه با مزیت انتشار اوراق وکالت، اظهار کرد: در ارزیابی هر ابزار فیزیکی یا مالی یکی از بهترین روشها ، توجه همزمان به انتظارات طرفین و پیدا کردن راه حلی با بالاترین میزان اشتراک است. به طور مثال در یک طرف شرکتی است که در بازه کوتاهمدت میبایست تامین مالی انجام دهد و دغدغههای دیگری نیز دارد و در سوی دیگر سرمایهگذاری قرار دارد که به دنبال حداقل بازدهی مشخص و حفظ اصل سرمایه خود است. حال با توجه به شرایط مذکور، اوراق وکالت به سبب ماهیتش اگر خوب طراحی شود، پتانسیل بالایی برای تامین مالی خواهد داشت.
وی افزود: اوراق وکالت یکی از انواع ابزارهای مالی اسلامی در کنار سایر ابزارهای تامین مالی مثل اوراق اجاره و اوراق مرابحه است و شخصیت حقوقی که قصد تامین مالی از این گونه اوراق را دارد، به عنوان وکیل دارندگان اوراق محسوب میشود و به وکالت میتواند منابع مالی را در حدود موضوع قرارداد وکالت به کار بگیرد.
این کارشناس بازار سرمایه در مورد تفاوت اوراق وکالت با سایر اوراقها مثل اوراق اجاره و مرابحه، گفت: اوراق اجاره جهت تامین منابع مورد نیاز اجرای طرحهای مختلف و بر اساس عقد اجاره تعیین شده و برای استفاده از این ابزار، وجود یک دارایی به عنوان دارایی مبنای انتشار ضروری به حساب میآید. همچنین مبلغ تأمین مالی ، حداکثر به اندازه ارزش روز دارایی مبنای انتشار است.
خانزاده افزود: در اوراق اجاره مبتنی بر سهام شرط است که مالکیت دارایی به صورت غیرمشاع باشد تا بتوان آن را به واگذار کرد، همچنین دارایی نباید در رهن بوده و باید باقیمانده عمر اقتصادی دارایی از سررسید اوراق بیشتر باشد.
وی تاکید کرد: اوراق مرابحه ابزاری مناسب جهت تامین نقدینگی به منظور خرید مواد اولیه و تأمین سرمایه در گردش از طریق انعقاد قرارداد فروش اقساطی بین بانی و ناشر است؛ اما دارایی باید در زمان انتشار اوراق موجود یا شرایط تحویل آن در مواعد زمانی مورد نظر بانی وجود داشته باشد.
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه گفت: برخی شرکتها به دلیل نوع دارایی هایی که دارند نمی توانند از اوراق اجاره استفاده کنند یا بعضا نوع مواد اولیه یا کالایی که مورد نیازشان است با مشخصات اوراق مرابحه همخوانی ندارد اما اوراق وکالت این امکان را برای آنها فراهم می کند تا تامین مالی را انجام دهند، همچنین بانی با اوراق وکالت میتواند تمام نیازهای متنوع خود را برآورده سازد و این موضوع هزینههای انتشار چند اوراق را کاهش میدهد.
خانزاده در پایان گفت: در انتشار اوراق وکالت بحث نظارتی و گزارشگری مالی اهمیت بالایی پیدا می کند و ریسک نمایندگی افزایش مییابد و ممکن است بخشی از سودهایی که از محل فعالیت وکالت حاصل شده در گزارشهای مالی ارائه نشود و یا هزینه های غیر مرتبط بانی به حساب موضوع وکالت ثبت شود. در این راستا پیشنهاد میشود سازمان بورس در مرحله نخست اجازه انتشار اوراق وکالت را برای شرکتهایی که سابقه گزارشگری قابل قبولی دارند فراهم آورد، سپس بودجهبندی مشارکتی و مشخص بودن سهم هزینههای هر بخش را معین کند و در گام سوم راهکارهای نظارتی مثل استفاده از حسابرس مستقل و امین در نظر بگیرد.