به گزارش پایگاه خبری بازار سهام نیوز، محمد آرام در جلسه آشنایی فعالان اقتصادی با سامانه معاملات بازار ارز تجاری در خصوص ویژگیهای این سامانه معاملاتی، اعلام کرد: هدف اصلی از ایجاد این سامانه قدم گذاشتن به سمت بازار ارز کارآ و تک نرخی شدن است. بنیان این بازار بر اساس عرضه و تقاضا تعیین شده و الگوریتم کشف قیمت آن مشخص و با استاندارد بینالمللی است و از طریق فرآیند مچینگ کشف قیمت را انجام میدهد. هر روز بر اساس میانگین موزون قیمت معاملات، قیمت پایایی کشف میشود که مبنای معاملات روز بعد است.
مرکز مبادله وظیفه مچینگ، جورسازی و تسویه معاملات را بر عهده دارد و با توجه به اینکه ساز و کار از طریق بانک انجام میشود، اطمینان از دریافت ارز و پرداخت ریال توسط مرکز مبادله انجام میشود. این سامانه با ثبت سفارشی که کد تخصیص معتبری دارد، تقاضا را ثبت و عرضه کننده بر اساس کوتاژ صادراتی مشخص و ارزی که مورد تایید بانک است، عرضه را انجام میدهد.
سهولت در معامله، دسترسی بهتر خریدار و فروشنده و افزایش سرعت معامله از ویژگیهای این سامانه است. این سامانه نیازی به فروش ارز به یک یا تعداد محدودی خریدار ندارد. در بازار ارز تجاری، تمام کارمزدها در سامانه ثبت میشود که به کنترلپذیری بازار کمک میکند. نوع ارز بر اساس کشورهای مختلف با نمادها تفکیک شده است. یورو و دلار موجود در کشورها حتی با نوع کارگزار نیز بر اساس نماد معاملاتی امکان شناسایی دارد.
طبق آمارها از کل معاملات ارز ۵۰ درصد نیمایی، ۲۵ درصد ارز ترجیحی و ۲۵ درصد ارز اشخاص است. از ۲۵ درصد سهم ارز اشخاص، ۱۳ درصد مصارف شخصی شرکتها و حدود ۱۲ درصد نیز واگذاری به غیر است. بنابراین حدود ۱۲ درصد ارز اشخاص در این سامانه عرضه میشود.
دامنه نوسان حداکثر ۵ درصد است
دامنه نوسان ارز در این بازار حداکثر مثبت و منفی ۵ درصد است. با توجه به اینکه میانگین نوسان بازار ارز در دو سال اخیر حدود ۱.۵ تا ۲ درصد بوده، دامنه بیشتر از این میزان تعیین شد تا ارز بهتر مبادله شود.
در شروع کار بخشهایی مثل کشتیرانی، روان کار، کربن، سیمان، لبنیات، کاشی و از این دست موارد به عنوان عرضهکننده خواهند بود. طرف تقاضا نیز واردکنندگان موبایل، تبلت، کشنده، خودروی CBU و سایر موارد اعلامی خواهد بود. به مرور زمان امکان معامله برای سایر صادرکنندگان و واردکنندگان نیز فراهم خواهد شد.
باید به سمت ارز تکنرخی حرکت کرد
بازارساز نقش نقدشوندگی بازار را دارد نه قیمتسازی. اگر تقاضایی ایجاد و عرضهای وجود نداشته باشد و بالعکس بازارساز باید نقش نقدشوندگی را ایفا کند. تمام جنبههای اجرایی در بازار ارز تجاری مرکز مبادله دیده شده است. باید به سمت تکنرخی شدن ارز حرکت کرد.
حراج شمش طلا برخط می شود
مرکز مبادله بر اساس عرضه و تقاضا کار میکند و هیچ محدودیتی ندارد. اعتمادسازی در حراجهای شمش طلا به نحو مطلوب انجام شده است. به زودی سیستم حراج شمش طلا الکترونیکی خواهد شد تا افرادی که در شهرستانها حضور دارند نیز بتوانند در حراجها شرکت کنند.
دومین بازار حراج سکه مرکز مبادله است. به زودی ظرفیت تولید سکه افزایش مییابد. سیستم پکینگ جدیدی نیز طراحی شده و با فرآیند کد گذاری سکهها با اطمینان نسبت به اصالت عرضه میشوند. بازار سکه را دو طرفه خواهیم کرد و افرادی که سکه خریداری کردهاند نیز میتوانند سکهها را در مرکز مبادله ارز و طلا بفروشند.
زمان تسویه ریال یک روز کاری دیده شده است. به محض اینکه سیستم حساب وکالتی اجرا شود، دیگر هیچ پولی در بانکها مسدود نمیشود. در رابطه با تحویل ارز از زمان ثبت معامله ۷ روز مهلت در نظر گرفته شده و این زمان به دلیل مسائلی مثل تحویل مدارک و فرآیند دریافت ارز در خارج است.
بعد از توسعه بازار ارز تجاری، کارگزاران صرافیهای بانکی، صرافیهای تضامنی و در مرحله آخر فعالان اقتصادی به صورت مستقیم میتوانند معامله و ثبت سفارش داشته باشند. در بورس نیز ابتدا کارگزاریها عملیات ثبت سفارش را انجام میدادند اما به مرور زمان افراد امکان ثبت سفارش پیدا کردند و به زودی قرار است کارگزاری بازار ارز تجاری نیز آنلاین شود.