به گزارش پایگاه خبری بازار سهام نیوز، محمدصادق میرزایی، کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه و فعال حوزه طلا درمورد وعده علیرضا زاکانی، یکی از نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری مبنی بر اختصاص ۲۰ گرم یارانه طلا به هر خانواده ایرانی بیان کرد: اگر جمعیت ایران را تقریباً ۸۵-۹۰ میلیون نفر درنظر بگیریم، حدود ۲۶ میلیون خانوار در کشور داریم و اگر آقای زاکانی بخواهد به هر خانواده ۲۰ گرم طلا به عنوان یارانه بدهد بیش از ۵۰۰ تن طلا باید در دسترس داشته باشد.
نکته شایان ذکر این است که آقای زاکانی در صورت پیروزی در این دوره از انتخابات ریاستجمهوری در حالی قرار است بیش از ۵۰۰ تن یارانه طلا به مردم بدهد که در خوشبینانهترین حالت، تولید طلا در کشور ما حدود ۱۰ تن و عملاً این تصمیم خیلی خطرناک است. چون عدد آن، از ذخایر طلای کشور بالاتر است و در این صورت، باید طلا را از سایر کشورها وارد کنیم و درواقع، ما دارایی را وارد میکنیم که با هر جهش قیمتی طلا میتواند پیامدهای منفی را برای کشور به همراه داشته باشد.
میرزایی تصریح کرد: محاسبه مثقال طلا بدین صورت است که از حاصلضرب دلار در انس جهانی و سپس، تقسیم بر عدد ۹/۵۷ بدست میآید. طبق این فرمول، ما با نرخ ارز رابطه مستقیمی داریم؛ به طوریکه با وجود کسری بودجه فعلی دولت و کسری بودجهای که در آینده خواهد داشت و همین طور، موضوع خلق نقدینگی که مطرح است و جهشهای قیمتی در ارز به خاطر تنشهای مختلف و همچنین، هر اتفاق دیگری، این وعده آقای زاکانی باعث میشود که بدهی دولت به مردم بیشتر شود و این بدهی؛ طلاست و در حقیقت، این خطرناکترین وعدهی اقتصادی است که بنده در طول سالهای اخیر، از طرف یک سیاستمدار شنیدهام.
این فعال بازار طلا خاطرنشان کرد: در رابطه با وعده داده شده، موضوع انس جهانی طلا هم باید درنظر گرفت. چون در سطح دنیا تنشهای زیادی داریم؛ به طوریکه اخیراً، یک تنش بین چین و تایوان و همینطور، روسیه و اوکراین وجود داشته است و از طرفی، نه تنها افزایش نرخ دلار را داریم بلکه قیمت انس جهانی طلا نیز، افزایش پیدا میکند که با وجود این تأثیر دو سویه، دولت به شدت بدهکار خواهد شد و از آنجایی که بدهی ارزی ایجاد میکند؛ به نظر بنده، این وعده یارانه طلا به هیچ عنوان عملی نیست و اگر فردی بخواهد آن را اجرایی کند احتمالاً سال اول، وضعیت اقتصادی کشور به فلاکت کشیده میشود.
به گفته برخی دیگر، این موضوع باید درنظر گرفته شود که در نهایت، وصول اعتبارات طلا نیز باید بر پایهی طلای موجود به صورت فیزیکی باشد و چه اعتبار طلا و چه خود طلا تفاوتی در محاسبات ندارند.