۲۹ اسفند ۱۴۰۳

چرا صنعت فولاد از چشم‌انداز ۱۴۰۴ عقب ماند!

۹ تیر ۱۴۰۳

با مشکلات جدی صنایع پیرو کاهش تقاضای حوزه آهن و فولاد در ماه‌های گذشته، عقب ماندگی صنعت فولاد از چشم انداز 1404 بررسی شد.

به گزارش پایگاه خبری بازار سهام نیوز، طبق گزارش  ها در چند ماه گذشته محصولات حوزه آهن و فولاد در بازارهای مصرف با کاهش تقاضا مواجه بودند و همین امر سبب شد با ثبیت قیمت‌ها، صنایع تولیدی نیز درگیر مشکلات جدی شوند. کاهش چشمگیر ساخت و ساز مسکن در بخش دولتی و خصوصی یکی از مهم‌ترین دلایل کم شدن تقاضا در این بخش است و همراه شدن این موضوع با سیاست‌گذاری‌های انقباضی در این بخش، باعث قوت گرفتن احتمال بروز بحران در این حوزه شده است.

بررسی نمودارهای تحلیل قیمت آهن آلات در آهن‌ آنلاین طی سه ماهه اخیر نشان می‌‌دهد تمامی محصولات شاخص از قبیل تیرآهن، میلگرد، ورق و پروفیل به دلیل کاهش میزان تقاضای مصرف که بخش مهمی از آن پیامد رکود صنعت ساخت و ساز بوده و همچنین تثبیت نرخ ارز در کانال ۵۸ و ۵۹ هزار تومان، قیمت‌های کم‌ و‌ بیش یکسانی را در کارخانه‌ها و مبادی فروش ثبت کردند. این شرایط سرمایه‌گذاری در صنایع فولادی را به دلیل چرخه نقدینگی طولانی و سود ناکافی آن توجیه‌ناپذیر می‌کند و زمینه خروج سرمایه از این حوزه را فراهم می‌آورد.

امروز نمودار قیمت تیرآهن، قیمت اندازه ۱۸ تیرآهن ذوب آهن در بنگاه تهران با ۰.۷ درصد افزایش، رقم ۶۱۳۶۳۶۰ تومان را ثبت کرد. در گروه میلگرد نیز قیمت میلگرد آجدار اندازه های ۱۴، ۱۶ و ۱۸ آریان فولاد با بیشترین تغییرات در میان سایزهای پرمصرف با ۱.۱ درصد افزایش قیمت، رقم ۲۵۰۹۰ تومان را تجربه کرد.

مشکل فقط صنعت مسکن نیست

کارشناسان حوزه صنعت معتقدند پیش از رکود بازار مسکن نیز میزان تولید فولاد بیش از نیاز داخلی بود. به همین دلیل در نظر گرفتن راهکار هایی برای صادرات این محصولات می‌توانست راه حلی برای برون‌رفت از چالش‌های فعلی باشد. با این حال دستورالعمل‌های خلق‌الساعه و موانع ایجاد شده در مسیر صادرات، این امکان را از بخش تولید گرفته است.

امروزه در داخل حدود ۳۰ تا ۳۵ میلیون تن فولاد تولید می‌شود در حالی که بازار تقاضای داخلی برای آن حدود ۱۵ میلیون تن است. در شرایط فعلی کاهش تقاضای بازار داخلی محصولات حوزه آهن و فولاد، در طول زنجیره تامین اثرگذار بوده و انبارهای صنایع فولادی با انباشت محصولی مواجه است که نه در بازار داخلی خریدار دارد و نه می‌تواند مجوز صادرات را اخذ کند.

با توجه به اینکه در سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ بر تولید ۵۴ میلیون تن فولاد در سال تاکید شده و صنایع فولاد هنوز با این رقم فاصله معنی‌داری دارند، ایجاد بستر مناسب برای رونق صنعت ساخت و ساز و برطرف کردن مشکلات و موانع مسیر صادرات از این جهت نیز می‌تواند مقدمه‌ای بر تحقق این هدف‌گذاری، افزایش تولید، توسعه، پیشرفت و شکل‌گیری وضعیت اقتصاد مطلوب در طول زنجیره تولید و تامین فولاد باشد.

ناگفته نماند در کنار این موضوعات باید به مقوله‌های حمایتی نیز پرداخته شود. زیرا فعالان صنعت فولاد معتقدند مشکلات مربوط به حامل‌های انرژی نیز در عملکرد شرکت های تولیدی موثر است. مشکلاتی که از افزایش مکرر بهای نهاده‌هایی مانند برق تا قطعی برق و گاز صنایع فولادی در فصول گرم و سرد سال دامنه دارد و موجب افزایش هزینه‌ها و کاهش میزان تولید می‌شود.

البته در مورد صادرات فولاد و مقاطع فولادی تنها صدور مجوز کفایت نمی‌کند و در کنار آن باید دیپلماسی اقتصادی مناسب نیز برای رفع مشکلات پولی و بانکی و تعامل با کشورهای هدف اندیشیده شود تا امکان حضور محصولات صنایع فلزی ایران در بازارهای بین‌المللی فراهم شود.

برچسب‌ها

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x