به گزارش پایگاه خبری بازار سهام نیوز، دو کارشناس بازار سرمایه با اعلام مهمترین موضوع اثرگذار بر وضعیت بورس و اثر محدودیت دامنه نوسان بر زیان بیشتر سهام دارای حجم مبنای یک در گفت و گو با دنیای اقتصاد، روند فعلی را تا اواسط چهارمین ماه سال و تعیین سکاندار قوه مجریه ادامه دار دانستند.
امیر کاویان: بازار سرمایه وضعیت چندان مساعدی را پشتسر نمیگذراند. عوامل و چالشهای بسیاری سالهای گذشته دست به دست هم دادند و بورس را به چنین وضعیتی دچار کردند. فاصله دلار نیما با نرخ دلار بازار آزاد یکی از چالشهای عجیب بوده که روند فعالیت بنگاههای اقتصادی را در سالهای اخیر تحتالشعاع قرار داده است.
اخذ مالیات پنهان از بنگاههای اقتصادی با وجود مالیات ثابت به واسطه فاصله قیمتی دلار بازار آزاد با دلار نیما در کنار قیمتگذاریهای دستوری زیر سایه سیاست گذاری های گوناگون شرایط سختی برای بنگاهها بوجود آوردند. سال جاری نیز موج ریسکهای سیستماتیک و غیرسیستماتیک گوناگون اصابت کرد و رمقی را برای بورس باقی نگذاشت.
با وجود اینکه با تداوم دامنه نوسان وضعیت در هفتههای اخیر مناسب نبوده اما سرخپوشی این روزها تنها مربوط به محدودیت دامنه نوسان نیست. در فرابورس سهامی با حجم مبنای یک در نبود محدودیت دامنه نوسان روزهای سرخپوشی را به ثبت رساندند و از این منظر نمیتوان تفاوتی از وجود یا عدم وجود محدودیت دامنه نوسان قائل شد. شاید مهمترین موضوع اثرگذار نبود یا کمبود نقدینگی فعال است.
با وجود اینکه می توان مطرح شدن اخبار گوناگون پیرامون عملیاتی شدن تجدید ارزیابی دارایی شرکتهای خودروسازی در روزهای اخیر را برای بهبود روند بورس به فال نیک گرفت اما زمانی تجدید ارزیابی دارایی شرکتها اثرگذار است که برای شرایط پس از عملیاتی شدن آن نیز برنامه جامع و مدونی داشت. پس از تجدید ارزیابی دارایی شرکتها اگر همچنان قیمتگذاری دستوری ادامه پیدا کند و صورتهای مالی دو خودروساز همچنان زیانده باشند، نمیتوان این موضوع را چندان امیدوارکننده قلمداد کرد.
بنابراین محدودیت دامنه نوسان تنها دلیل افت این روزها نیست و میتوان در سایه محدودیت دامنه نوسان رشدهای مطلوبی را به ثبت رساند. با وجود اینکه دلار نیما در هفتههای اخیر افزایش محدودی داشته اما رشد پرقدرت شاخص نیازمند کاهش قابلملموستر فاصله دلار بازار آزاد با دلار نیما است. به نظر میرسد روند فعلی تا اواسط چهارمین ماه سال و تعیین سکاندار قوه مجریه ادامه پیدا کند و بازار تغییر محسوسی را به ثبت نرساند.
سپیده منصوری: حدود ۱۲ روز به انتخابات ریاستجمهوری زمان باقی مانده است. در این مدت پس از تایید صلاحیت نهایی نامزدها هر کدام به نحوی پیرامون بازار سهام اظهار نظر داشتند. در یک سال گذشته بورس تحتتاثیر ریسکهای غیرسیستماتیک گوناگون مانند قیمتگذاری دستوری صنایع، نرخ خوراک پتروشیمیها و ریسکهای سیستماتیک منطقهای بود.
شرایط حاکم حاصل تمام ریسکهایی است که در یک سال گذشته تحمیل شده و تصمیمات خلقالساعه سیاست گذاران نیز به اوضاع اسفبار بورس دامن زده که بهرغم ارزندگی و جاماندگی و کاهش ارزش دلاری، سهام گوناگون همچنان خریدار قدرتمندی به خود ندیدند. پس از شهادت رئیسجمهور با تصمیم سازمان بورس، دامنه نوسان بازار تغییر پیدا کرد.
این تصمیم به منظور جلوگیری از رفتارهای هیجانی گرفته شد اما تداوم آن شرایط متفاوتی ایجاد کرد. ازجمله معضلات این تصمیم زیان بیشتر سهام دارای حجم مبنای یک در برابر سایر نمادها است. علاوه بر آن نرخ کارمزد بدون تغییر نیز رمق سرمایهگذاری را کاهش داده است. در یک سال گذشته شرایط رکودی و اصلاحی وجود داشته و بهبودی نیز در سطح بازار رخ نداده است. انتظار میرود سیاست گذاران در ماههای آینده تمرکز جدی بر بهبود وضعیت بورس داشته باشند تا بیش از این اعتماد ازدسترفته سرمایهگذاران از دست نرود و نجات آن غیرممکن نشود.