۴ فروردین ۱۴۰۴

دلایل تداوم ریزش‌‌‌‌ها و عدم تمایل بورس به ابطال مصوبه نرخ خوراک و افزایش دلار نیما

۹ مرداد ۱۴۰۳

سه کارشناس بازار سرمایه، عوامل اثرگذار بر سودآوری شرکت‌ها، دلایل اصلی تداوم ریزش‌‌‌‌ها و عدم تمایل بورس به ابطال مصوبه نرخ خوراک و افزایش دلار نیما را اعلام کردند.

به گزارش پایگاه خبری بازار سهام نیوز، سه کارشناس بازار سرمایه با اشاره به عوامل اثرگذار بر سودآوری شرکت‌ها در گفت و گو با دنیای اقتصاد، دلایل اصلی تداوم ریزش‌‌‌‌ها و عدم تمایل بورس به ابطال مصوبه نرخ خوراک و افزایش دلار نیما را اعلام کردند.

سرور قاراخانی: مادامی‌که ارزش معاملات کمتر از ۵ هزار میلیارد تومان است و قدرت فروشندگان به خریداران برتری دارد، انتظار نمی‌رود بورس رشد مناسبی داشته‌ باشد. بازارگردان‌ها نیز فعلا اراده‌‌‌‌ای مبنی‌بر حمایت ندارند. یکی از مشکلات فعلی، نبود نقدینگی و تقاضای قابل‌ توجه به دلیل ترس ‌‌‌‌و ابهام سرمایه‎گذاران است.

همچنین نبود انگیزه برای سرمایه‌‌‌‌گذاران با توجه به متغیرهای بنیادی و اقتصاد، باعث از بین‌ رفتن رونق شده‌ است. با انتخاب رئیس‌جمهور جدید، کشور نیازمند سیاست گذاری‌های اقتصادی مناسب و جدید است. باید دید تصمیم دولت جدید برای رونق‌بخشیدن به بورس چیست.

نبود سیاست گذاری درست و دقیق در دولت قبل باعث غیر‌پویایی بازار سرمایه شده‌ بود و دولت جدید باید نقش را در سیاست گذاری‌‌‌‌ها اصلاح کند تا کارکرد و ساز و کار عرضه و تقاضا در تعادل باشد. طی روز‌های گذشته مراسم تنفیذ ریاست‌جمهوری برگزار شد اما بازار تا مشخص‌شدن کابینه جدید انگیزه رشد ندارد.

دولت باید از تولیدکنندگان، سرمایه‌گذاران و صادرکنندگان حمایت کند تا باعث رشد سودآوری شرکت‌ها شود. تا زمانی‌که ارز چند نرخی وجود دارد، جذابیت سرمایه‌گذاری کاهش می‌یابد و باید با تک‌نرخی‌کردن ارز یا کاهش فاصله دلار نیما و آزاد، جذابیت سرمایه‌‌‌‌‌‌گزاری در بورس افزایش یابد. در روزهای معاملاتی گذشته بازار به اصلاح نرخ خوراک پتروشیمی و کاهش فاصله نرخ دلار نیما و آزاد واکنشی نشان نداد.

با انتشار گزارش‌های مالی شرکت‌ها و عدم جذابیت آنها در کنار کاهش سودسازی، میل به سرمایه‌‌‌‌‌‌گذاری در سهامداران کاهش ‌یافته‌ است. قیمت‌ گذاری دستوری نیز از دیگر عوامل مخربی است که به زیانده‌شدن شرکت‌ها دامن می‌زند و اصلاح آن منوط به اصلاح سیاست‌های پولی است. اصلاح دستورالعمل‌‌‌‌های شرکتی نیز از جمله عواملی است که می‌تواند بر سودآوری شرکت‌ها اثرگذار باشد.

انتخابات آمریکا و جنگ ترامپ بر سر به‌دست گرفتن قدرت، ریسکی برای بازارهای جهانی و داخلی است که اثر بسزایی در بازار ایران دارد. بخصوص که سیاست‌های ترامپ در مقابل ایران غیرقابل پیش‌بینی است. در کنار این مهم، انتظارات تورمی غیر‌قابل‌ انکار است و تا زمانی‌که مشخص نشود موضع ترامپ در مقابل ایران چه خواهد بود، افزایش نرخ ارز و طلا را شاهد خواهیم بود و تمایل فعالان به سرمایه‌‌‌‌‌‌گذاری در بورس کاهش می‌یابد.

پیمان شوریابی: بازار سرمایه کماکان از بالا‌بودن سطح نرخ بهره رنج می‌برد. البته نرخ بهره از ۳۶‌ به ۲۹‌ درصد برسد اما کماکان نرخ‌های بازار و اوراق بالا است و باید به ۲۵‌ درصد برسد. علت ادامه‌یافتن ریزش‌‌‌‌ها این است که نقدینگی وجود ندارد. ابطال مصوبه نرخ خوراک و افزایش قیمت دلار نیما اتفاق خوشی است و در نهایت باعث کاهش P/E بازار و افزایش سودآوری شرکت‌ها می شود اما کماکان قیمت‌‌‌‌ سهم‌‌‌‌ها رشد نمی‌کند. چراکه افزایش قیمت سهم نیازمند ورود پول است.

احسان خاتونی: بازار سهام دوشنبه شاهد افزایش عرضه، ریزش و تداوم خروج نقدینگی بود و بیشترین فشار فروش در نمادهای بزرگ و صندوق‌های اهرمی وجود داشت. بسیاری از افراد، خروج پول را به انتخاب محمدرضا عارف نسبت می‌دهند اما به‌نظر می‌رسد این انتخاب با تنش‌های میان اسرائیل و لبنان، تداوم افزایش دما و تداوم قطعی برق همراه و باعث‌ شده سرمایه‌گذاران در ابتدای دولت جدید نسبت به بورس اقبال کمی نشان دهند.

از طرف دیگر قیمت کامودیتی‌‌‌‌ها به دلیل ضعف تقاضا در چین افت داشت که باعث‌ شده بورس به ابطال مصوبه نرخ خوراک و افزایش دلار نیما تمایلی نشان ندهد و همچنان ریسک‌های ژئوپلیتیک و خارج از کنترل تشدید شود.

انتخاب یک نفر در کابینه، نباید ملاک تصمیم‌گیری سهامداران شود. انتخاب وزیر اقتصاد و ریاست سازمان بورس، اثر مهم‌تری بر بازار سهام خواهد داشت و به‌نظر می‌رسد سهامداران نسبت به این مسئله آگاهند.

برچسب‌ها

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x