به گزارش پایگاه خبری بازار سهام نیوز، دو تحلیلگر بازار سرمایه عدم تغییر وضعیت بورس را مشروط به حل مشکلات بیانیه کانون ها و هفت پیشنهاد مهم دانسته و در گفت و گو با دنیای اقتصاد اعلام کردند: سهم بازار مالی در اقتصاد ایران جایگاه حداقلی دارد و به ۵درصد هم نمیرسد.
ایمان رئیسی: در شرایطی که نرخ نیما بهصورت لاکپشتی در حال رشد است و نرخ بهره هم به همین شکل افت میکند، بورس همچنان خالی از اعتماد و منتظر نتیجه انتخابات مانده است. از طرفی بحث درگیری کشورهای منطقه هم اجازه واردشدن پولهای هوشمند را تا این لحظه نداده است.
با دامنه نوسان محدود سهمهای کوچک در صففروش قفل و قابلیت نقدشوندگی از آنها گرفته شده و نمادهای شاخصساز حامی بودند. تا زمانیکه مشکلات اعلامی در بیانیه “هفت پیشنهاد مهم و راهبردی” حل نشود، وضعیت تغییری نخواهد کرد.
حذف قیمتگذاری دستوری، حذف شکاف قابل توجه نرخ ارز نیمایی و بازار آزاد، تناسب سیاستهای پولی و مالی، مطالبات شرکتهای بورسی از دولت، ثبات مقررات و رویهها و جلباعتماد سرمایهگذاران، رفع ناترازی انرژی و عدممداخله دولت در مدیریت شرکتها مهمترین مسائلی هستند که برای بهبود وضعیت باید در راستای آن حرکت شود.
سلمان نصیرزاده: نگاه جدید در حوزه اقتصاد و سیاست بر بازار سرمایه اثرگذار است. اینکه انتظار تصمیمات سخت در صورت حضور نامزدی معتدلتر نباشد نگاه اشتباهی است. کشور چارهای جز گرفتن تصمیمات سختتر ندارد. بازار سرمایه چالشهای متعددی را در آینده نهچندان دور از منظر تصمیمات اقتصادی خواهد داشت و این چالشها تا مقاطعی آن را درگیر میکند.
در شرایط کنونی به حداقل ثبات در تصمیمات نیاز است که در حوزه اقتصاد گرفته میشود. برای مثال در این سه سال بهصورت خلقالساعه و دومینووار تصمیمات خلقالساعه اخذ شده که عطفبماسبق هم میشد. از حضور در بورسکالا تا تغییر متعدد نرخ خوراک، بحث پالایشیها، صحبتهای جدی در مورد خروج بخشی از کالاها در بورسکالا مانند سیمان و فولاد مسائل بنیادی هستند که روی بازار اثر میگذارند و حتی صحبتکردن در مورد آن نااطمینانی و افزایش مخاطره ایجاد میکند.
بخشی از این مسائل در سنوات قبل نیز وجود داشت اما طی این سه سال به شکل بسیار قابلتوجه تصمیماتی که گرفته میشد برخلاف فضای اقتصادی بود. در مقطع فعلی یک تیم اقتصادی که امتحان را پس داده، میتواند چشمانداز را بهبود بخشد. چینش وزرا و تصمیماتی که گرفته میشود، سمت و سو و جهت بازار را تعیین می کند.
بورس آینده را معامله میکند و آینده میتواند خوشبینانه یا بدبینانه باشد. در سهسال گذشته تصمیمات متناقض و ضربهزننده بر اقتصاد باعث شد فضای اقتصادی با رکود و عدمپیشبینیپذیری مواجه باشد و بازار سرمایه هم از این تصمیمات اثر گرفت. در کشورهای توسعهیافته بازار مالی روی انتخاب رییس جمهور و تفکر اقتصادی اثرگذار است اما بازار مالی در اقتصاد ایران جایگاه حداقلی دارد و این سهم به ۵درصد هم نمیرسد.
هر زمان بازار مالی اثرگذاری را در عرصه اقتصاد تقویت کند بازار سرمایه بسیار قوی خواهیمداشت. این نقص بزرگی است که در تمام دورهها وجود داشته اما بازار سرمایه همواره بیشتر ابزاری برای رسیدن به مقصود بوده و باید به آن توجه شود.