با توجه به برگزاری نخستین همایش ملی تأمین مالی جمعی به وقت ۳۰ بهمن از سوی سازمان ملی کارآفرینی ایران ، ابعاد این رویداد مهم مالی برای اصحاب رسانه تشریح شد. تامین مالی جمعی یا کراد فاندینگ که به میتواند عنوان روشی کوتاه و مفید برای سرمایهگذاری و جذب سرمایه در کسب و کارها مورد بهره برداری قرار گیرد، در ایران با چالش ها و دست اندازهای اساسی روبروست.
به گزارش اختصاصی پایگاه خبری بازار سهام نیوز؛ امیرمحمد مهراد، دبیرکل سازمان ملی کارآفرینی به عنوان نخستین سخنران این رویداد با این نکته اشاره داشت که؛ در حالی که امروز بازار تامین مالی شرایط سختی را به خود میبیند اما از سال ۱۳۹۹ تامین مالی جمعی توانست یک جهش را تجربه کند و بیش از هزار طرح توانستند از آن زمان تا امروز به صورت تامین مالی جمعی محقق شود.
وی افزود: تا امروز بیش از ۱۳ همت حجم تامین مالی جمعی صورت گرفته که بیش از ۵۰۰ شرکت توانستهاند از طریق تامین مالی جمعی مشکلات خود را رفع کنند. میانگین سودآوری تامین مالی نیز از ۳۰ درصد در زمان شروع خود امروز به نزدیک به ۴۰ درصد رسیده است.
رشد شارپی
علیرضا دلیری، دبیر علمی این همایش در ادامه با تشریح ابعاد تامین مالی جمعی گفت: در همه کشورهای دنیا اولین شرط برای کار اقتصادی، موضوع تامین مالی است و بیش از ۴۰ روش متفاوت تامین مالی وجود دارد و هر روش به اقتضای مراحل پیشرفت و نوع کار اقتصادی بستگی دارد.
وی اظهار کرد: شروع کار تامین مالی جمعی بازار سرمایه را با کمی نگرانی رو برو کرد چراکه تامین مالی خرد را انجام میداد. تامین مالی جمعی در سال اول با مبلغ دو میلیارد تومان آغاز شد و به محض اینکه این کار شکل گرفت و رشد کرد تا تامین مالی ۵۰ میلیارد تومانی توسعه یافت که نگرانی سازمان بورس نیز بر طرف شد.
این عضو سازمان ملی کارآفرینی ادامه داد: از آنجایی که نرخ تورم در کشور ما تعادل ندارد و با نوسانها روبرو است، هرچه زودتر تامین مالی صورت بگیرد، بیشتر به نفع تولیدکننده خواهد بود و در زمان کمتری تولید خود را تداوم میبخشد. به طور کلی، چهار روش و محور تامین مالی شامل بدهی یا وام، تامین مالی جمعی از طریق سهام و تامین مالی با هدف خیریه و تامین مالی با هدف پاداش میشود. اما تا امروز و در کشور ما بحث تامین مالی تنها از طریق تامین مالی بدهی یا وام بوده و جا دارد که از روشهایی متنوعتر تامین مالی جمعی استفاده شود.
جایگاه تامین مالی
در ادامه این نشست محمدهادی موقعی در مقام رئیس کمیسیون تامین مالی کارآفرینی گفت: نگاه تشکلها و اتاقهای بازرگانی عمدتا بر تنظیمگری و تسهیل فضای کسب و کار و فعالیتهای اقتصادی متمرکز است. هر صنعتی که شکل میگیرد نیازمند جانمایی در فضای اقتصادی کشور است. در خدمات مالی و تامین مالی نیز، جانمایی لازمه کار است. برای مثال باید بررسی شود که سرمایه تامین مالی در چه بخشهایی استفاده شود همچنین تامین مالی باید ضد تورم باشد. اما متاسفانه امروز در کشور ما منابع مالی و نقدینگی به خوبی به دست اقشار و بخشهای مختلف جامعه نمیرسد.
وی اظهار کرد: بی شک اگر بخش خصوصی بتواند در اقتصاد فعال باشد تامین مالی به ویژه تاکین مالی جمعی نیز تسهیل میشود، اما اگر بخش خصوصی نتواند در اقتصاد نقش فعالی داشته باشد، طبیعتا تامین مالی نیز با چالش روبرو خواهد شد.
ریسک زدایی در تامین مالی
در بخش دیگری از این دیدار رسانهای سجادی نیری رئیس انجمن سرمایه گذاریهای ریسک پذیربه ایراد سخنانی پرداخته و اظهار داشت: روش تامین مالی امروز در کشور ما بر اساس بدهی است، در حالی که روشهای تامین مالی متفاوتی وجود دارد اما همیشه این نگرانی وجود دارد که به محض اینکه یک ابزار تامین مالی موفق کسب سود و رشد کند، نهاد تنظیم گر برای آن محدودیتهایی را ایجاد میکند. با این حال، میتوانیم از طریق تامین مالی از طریق سهام شرکتها ریسکهای موجود در زمینه تامین مالی و روشهای تامین مالی جمعی را کاهش داد.
فقر دانش در تامین مالی
در ادامه محمدرضا راوند مشاور رئیس سازمان ملی کارآفرینی گفت: براساس بررسیهای صورت گرفته به نظر میرسد که کمتر از دو درصد از صاحبان صنایع با روش تامین مالی جمعی آشنا هستند و این در حالی است که امروز به شدت با کمبود نقدینگی در حوزه تامین مالی صنعتی روبرو هستیم.
وی تاکید کرد: تامین مالی جمعی میتواند با هدف گذار از ابزارهای تامین مالی سنتی به تامین مالی مدرن استفاده شود. بنابراین امروز بیش از هر چیز نیازمند معرفی این بخش به صاحبان صنایع و همچنین سرمایه گذاران هستیم.
مثلث ریسک، بازده و آگاهی
همچنین، میثم دهقانی منش رئیس کارگروه تامین مالی جمعی کمیسیون و دبیر اولین همایش ملی تامین مالی جمعی در مورد اهمیت توجه به تناسب میان ریسک و بازده و تقویت آگاهی عمومی نسبت به این موضوع گفت: حوزه تامین مالی جمعی در سطح بینالمللی بهعنوان ابزاری موفق عمل کرده و تا سال ۲۰۲۳ بیش از ۱۱۴ میلیارد دلار از طریق این روش برای کسبوکارهای مختلف تأمین مالی شده است. در ایران نیز طی سالهای اخیر، علیرغم چالشها و نگرانیهای موجود، موفقیتهای قابلتوجهی در این حوزه به دست آمده است و سکوهای تأمین مالی جمعی، نقش مهمی در جذب سرمایههای خرد مردم و هدایت آنها به سمت پروژههای مولد و غیرتورمی ایفا کردهاند.
وی ادامه داد: آگاهی بخشی به عموم نسبت به تامین مالی جمعی از اهمیت بالایی برخوردار است؛ چراکه حضور گسترده افراد در این روش تامین مالی، علاوه بر افزایش سرعت جذب سرمایه، به تقسیم ریسک بین سرمایهگذاران نیز کمک میکند. در این حوزه، تناسب بین نرخ بازده و ریسک سرمایهگذاری است. از اینرو، نرخهای سود بالاتری نسبت به سایر بازارها مشاهده میشود و برخی پروژهها با نرخ سود ۴۵ درصد و ضمانتنامههای مختلف در حال اجرا هستند. در نتیجه، سرمایهگذارانی که در این حوزه فعالیت میکنند، معمولا ریسک نکول را میپذیرند، هرچند در اغلب موارد، اصل سرمایه توسط سکوها تضمین میشود.
گفتنی است؛ امکان ثبت نام در همایش ملی تأمین مالی جمعی از طریق وب سایت رسمی همایش به نشانی www.ncfconf.com و با کد تخفیف cfhamayesh20 مقدور میباشد.